Vasarīgi dzērieni

    Svaigu zemeņu dzēriens

        Svaigu zemeņu dzēriens
        1. Zemenes sagriež sīkos gabaliņos,  pārkaisa ar cukuru, vaniļas cukuru un uz divām stundām ievieto ledusskapī.

        2. Kad sāk izdalīties sula, zemenes liek blenderī un sakuļ ar aukstu vai gāzētu ūdeni, kuram pievienota citronu sula.

        3. Pagaršo un, ja nepieciešams, pievieno vēl cukuru. Dzērienu izkāš un pasniedz atdzesētu.

        Mango – zemeņu šerberts

        Mango – zemeņu šerberts
        1. Visas sastāvdaļas sakuļ ar blenderi vai virtuves kombainu (apmēram 1 – 2 minūtes). Ja nepieciešams pievieno vēl nedaudz apelsīnu sulas.
        2. Šerbertu pilda atdzesētās glāzēs un nekavējoties pasniedz.
        Aukstais ogu kokteilis
        1. Ar blenderi sakuļ saldētas zemenes, 1 ēdamkaroti cukura un ½ tasi piena. Ja vēlas, pienu var aizvietot ar jogurtu bez piedevām vai saldējumu. Atdzesētās augstajās glāzēs pilda pirmo kokteiļa kārtu.
        2. Tad sakuļ saldētās mellenes, 1 ēdamkaroti cukura, ½ tasi piena un pilda glāzēs otro kārtu.
        3.  Trešajai kārtai blenderī sakuļ saldētās avenes, 1 ēdamkaroti cukura, ½ tasi piena un atkal iepilda glāzēs. Rotā ar svaigām avenēm un nekavējoties pasniedz.

        Ananāsu kokteilis

        4 glāzes

        Sastāvdaļas



        400 g ananāsu
        100 ml svaigi spiestas laimu sulas
        500 ml apelsīnu sulas
        4 ēd. kar. Dansukker niedru cukura “Demerara” (var aizstāt ar Farīna cukuru)
        120 ml baltā ruma 
        Ananāsu, laimu sulu, apelsīnu sulu, cukuru un rumu ar virtuves kombaina vai blendera palīdzību sakuļ vienmērīgā konsistencē. Lej glāzēs un pasniedz ar kokteiļa salmiņiem. 
        Ananāsu kokteilis

        Plūškoka ziedu sīrups

        Aptuveni 2,5 litri

        Sastāvdaļas



        40 plūškoka ziedu
        3 citroni
        2 l vāroša ūdens
        1,5 kg Dansukker baltā smalkā cukura
        50 g citronskābes
        Plūškoka ziedus noskalo, uz dvielīša nosusina un pārliek spainī vai lielā bļodā. Citronus nomazgā, sagriež šķēlēs un pievieno ziediem. Pārlej ar verdošu ūdeni, pievieno cukuru un rūpīgi maisa, līdz cukurs izšķīdis. Pievieno citronskābi. Trauku pārklāj ar tīru drāniņu un atstāj vēsā vietā uz 3 diennaktīm. Izkāš caur marli, pilda sterilās pudelēs un novieto uzglabāšanai vēsā vietā.
        Plūškoka ziedu sīrups

        Auksta sula no zemenēm

        Sastāvdaļas



        6 l zemeņu
        3 l auksta, vārīta ūdens
        60 g vīnskābes
        800 ml Dansukker baltā smalkā cukura uz litru ūdens
        Ogas notīra un rūpīgi noskalo, bļodā saspaida vai sagriež šķēlēs. Vīnskābi izšķīdina ūdenī un uzlej ogām. Nosedz bļodu un ieliek to aukstā vietā uz 24 stundām. Ielej maisījumu filtra audumā un nemaisot ļauj tecēt 30 minūtes. Noņem ogas. Nomēra sulu un pievieno cukuru. Maisa, līdz cukurs ir izkusis. Rūpīgi nosmeļ putas. Lej sulu tīrās pudelēs. Piepilda pudeles līdz pašai augšai. Aiztaisa pudeles. Uzglabā aukstumā.
        Auksta sula no zemenēm

        Ķiršu un šokolādes šeiks

        Sastāvdaļas



        700 ml atdzesēta kakao
        4 ēd. kar. Dansukker Zeltainā cukura sīrupa
        1 sauja saldētu ķiršu
        100 ml espresso kafijas
        1 sauja ledus 
        Gatavojot kakao, pievieno Zeltaino sīrupu, ķiršus un espresso kafiju. Visu atdzesē, pievieno ledu un labi sablendē.
        Ķiršu un šokolādes šeiks

        Smūtiju jeb veselīgo kokteiļu pagatavošanas noslēpumi (un 10 receptes)


         
        Smūtiju jeb veselīgo kokteiļu pagatavošanas noslēpumi (un 10 receptes)

        Vasara ir vērtīgākais laiks svaigiem augļu, dārzeņu vai zaļumu atspirdzinošiem un veselīgiem kokteiļiem jeb smūtijiem. Kokteiļu cienītājiem noderēs smūtiju pagatavošanas padomi un 10 receptes no Tasty.lv krājumiem.
        Saldajiem jeb augļu smūtijiem kā pamata šķidrumu visbiežāk izmanto ūdeni, pienu, kefīru, kokosriekstu pienu vai svaigi spiestu sulu, kurai ir lielāka uzturvērtība. No augļiem ierasti izvēlas ogas, banānus, melones, mango, persikus, nektarīnus, aprikozes, ķirbjus, bet no garšvielām pievieno vaniļu, kanēli, kardamonu, anīsu, piparmētru, baziliku. Savukārt zaļajiem smūtijiem par pamatu izmanto ūdeni, zaļo tēju, kokosriekstu ūdeni, ko var arī sasaldēt ledus kubiņos, vai svaigi spiestas sulas ar lielāku uzturvērtību. Šiem kokteiļiem no augļiem izvēlas ābolus, bumbierus, ananāsus, melones, persikus, nektarīnus, vīnogas, bet no dārzeņiem un zaļumiem izvēlas gurķus, spinātus, kāpostus, bietes, skābenes, kam pievieno garšvielas, tai skaitā, baziliku, piparmētru, ingveru, ķiploku, majorānu, estragonu, dilles, maurlokus, koriandru, timiānu, pētersīļus.
        Neatkarīgi no tā, vai ir vēlme gatavot saldo vai zaļo, svaigo vai auksto smūtiju, visvērtīgākie smūtiju pagatavošanai ir sezonas produkti. Ieteicams izvēlēties tās ogas, augļus un dārzeņus, kas ir pilnbriedā konkrētā sezonā.
        Vērts atcerēties, ka smūtijs ir savā vislabākajā formā, ja divas trešdaļas no tā sastāvdaļām ir saldētas, taču vērts atcerēties, ka ledu tik un tā blendēšanas procesā vienmēr pievieno kā pašu pēdējo no sastāvdaļām. Lai neizmantotu tikai ledu, vērts eksperimentēt. Piemēram, saldētavā var ievietot pārgatavojušos banānus un izmantot tos smūtiju gatavošanai ledus vietā.
        Jāņem vērā, ka smūtijam nepiestāv cukurs. Tā vietā ieteicams izvēlēties tos augļus un ogas, kuru sastāvā ir vairāk cukuru, piemēram, bumbierus, banānus, vīnogas. Visizteiktāko garšu ledus smūtijiem piešķirt granātābolu, dzērveņu vai vīnogu sula. Tādam smūtijam pietiek ar sulu un ar ledus kubiņiem. Turklāt labākai konsistencei smūtijam ieteicams izmantot zemesriekstu, mandeļu vai citu riekstu sviestu, avokado, apceptas auzu pārslas, grieķu jogurtu vai kokosriekstu eļļu.
        Smūtiju pagatavošanai lieti noder labs blenderis, domājot par kokteiļu cienītājiem šovasar ar īpašu jaunumu nācis klajā mājas preču zīmols Electrolux, piedāvājot blenderi aktīva dzīvesveida cienītājiem ar viegli atvienojamu un līdzņemamu pudeli. Tā vietā, lai dzērienu pārlietu citā traukā, blenderis sastāvdaļas sasmalcina uzreiz līdzņemamā pudelē, ko var viegli atvienot no ierīces un ņemt to līdzi uz sporta zāli, ceļā uz darbu vai atpūtā pie dabas.

        Arbūza un laima kokteilis


        Smūtiju jeb veselīgo kokteiļu pagatavošanas noslēpumi (un 10 receptes)
        Ideāls dzēriens karstai vasaras dienai. Izvēlies gatavu un ļoti saldu arbūzu, kuru pirms izmantošanas dažas stundas paturi ledusskapī.
        Arbūza gabaliņus kopā ar laima sulu liec blenderī. Blenderē, kamēr iegūta viendabīga masa. Pievieno cukuru, ja vēlies (var vēlreiz sablenderēt). Glāzēs liek ledu un tam pa virsu lej kokteili. Dekorē ar piparmētru zariņiem.

        Zaļais enerģijas kokteilis ar kale kāpostu un augļiem

        Smūtiju jeb veselīgo kokteiļu pagatavošanas noslēpumi (un 10 receptes)

        "Aikāgaršo" šefpavāra Normunda Baranovska recepte - veselīgs mundruma kokteilis ar lapu kāpostiem, augļiem un gurķiem.
        Pagatavošana:
        Noskalo augļus un dārzeņus, nomizo ananāsu un citronu.
        Pirmo izspiež kāposta sulu, tad pārējās.
        Visu samaisa un dzer ar baudu!


        Persiku un banānu saldējuma kokteilis

        Smūtiju jeb veselīgo kokteiļu pagatavošanas noslēpumi (un 10 receptes)
        Persiku un banānu saldējuma kokteilis jūs atveldzēs karstās vasaras dienās un sniegs nepieciešamo enerģijas lādiņu.
        Sajauc visu blenderī un pasniedz.

        Svaigu ogu un jogurta kokteilis 'Rozā sapnis'

        Jogurta un svaigu ogu smūtijs

        Sāc dienu ar spēcinošu vitamīnu devu - pagatavo jogurta kokteili no svaigām vai saldētām ogām, piemēram, avenēm vai zemenēm!
        Visas sastāvdaļas liek blendera krūzē un sakuļ.
        Pasniedzot glāzi var pārkaisīt ar dekoratīvajām cukura skaidiņām, ko parasti izmanto kūku vai cepumu rotāšanai.
        Tasty.lv iesaka: Zemeņu jogurta vietā var izmantot jebkuru citu jogurtu, atkarībā no garšas kārpiņām un brokastotāja gaumes. Veselīgākam dzērienam izvēlies bezpiedevu jogurtu!

        Kokosriekstu, piparmētru un zaļumu kokteilis 'Otrā elpa'

        Smūtiju jeb veselīgo kokteiļu pagatavošanas noslēpumi (un 10 receptes)
        Neparasts kokteilis, kas palīdzēs cīnīties ar pavasara nogurumu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
        Pagatavošana:
        Noskalo zaļumus un izspiež caur sulu spiedi.
        Kad no zaļumiem izspiesta sula, pievieno ūdeni un kokosriekstu pienu.

        Dārzeņu kokteilis ar Aloe sulu un kviešu zelmeni rīta mundrumam

        Smūtiju jeb veselīgo kokteiļu pagatavošanas noslēpumi (un 10 receptes)

        Uzmundrinos kokteilis, kurš piešķirs mundrumu un spēku labam dienas sākumam, iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
        Pagatavošana:
        Noskalo zaļumus un dārzeņus, nomizo citronu un apelsīnus.
        Attīra papriku un liek kopā ar visām sastāvdaļām sulu spiedē.
        Kad visas sastāvdaļas izspiestas, pievieno Aloe sulu.

        Svaigi spiestas dārzeņu sulas kokteilis

        Smūtiju jeb veselīgo kokteiļu pagatavošanas noslēpumi (un 10 receptes)
        Svaigi spiesta dārzeņu sula ne tikai stiprinās organismu un atjaunos vitamīnu, kā arī minerālvielu rezerves, bet arī uzlabos pašsajūtu un palīdzēs cīnīties ar nogurumu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
        Noskalo dārzeņus, sulu spiedē liek baziliku, seleriju, tomātus un burkānus.
        Pasniedzot pievieno eļļu, piparus un šķipsniņu sāls.

        Avokado, laima un žāvētu plūmju kokteilis ar sojas pienu

        Smūtiju jeb veselīgo kokteiļu pagatavošanas noslēpumi (un 10 receptes)

        Steidzīgajā ikdienas ritmā, kad organismam tik ļoti nepieciešams uzņemt papildus enerģijas rezerves, ieteicams pārskatīt savu ēdienkarti, papildinot to ar augļiem un dārzeņiem.
        Jo īpaši labi tie garšos un koncentrētu vitamīnu devu nodrošinās, ja tiks pagatavoti svaigi spiestās sulās vai sulu kokteiļos. Recepti piedāvā "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
        Notīra avokado, izspiež laima sulu.
        Blendera krūzē lej sojas pienu un laima sulu, liek avokado, plūmes un mandeles un visu sablendē.

        Spēcinošais brokastu piena kokteilis ar dzērvenēm un sēklām

        Piena spēka brokastu kokteilis
        "Vēlos padalīties ar savu brokastu recepti - ātri,viegli un ļoti garšīgi, kā arī veselīgi tiem, kas grib tievēt vai uzturēt sevi formā," stāsta receptes autore Ivita.
        Visas sastāvdaļas liek blenderī un samaļ.
        "Garōs tiešām labi! Ja gribas kaut ko tumīgāku, var pievienot nedaudz vājpiena biezpiena - garšos līdzīgi jogurtam, tikai daudz vairāk olbaltumvielu.


        Zaļais kokteilis 'Superfood'

        Zaļais kokteilis ar rīsu pienu un spinātiem
        Zaļš enerģijas lādiņš visai dienai vai naktij! Iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.
        Visas sastāvdaļas liek blendera krūzē un sakuļ vieglā, atsvaidzinošā un veselīgā kokteilī.
        Ja vēlies, lai kokteilis būtu biezāks, banānus pirms kulšanas sasaldē.
        "Aikāgaršo" padoms! Rīsu pienu var aizstāt ar mandeļu vai auzu pienu. Savukārt, lai dzēriens kļūtu vēl biezāks, klāt var pievienot pilngraudu auzu pārslas un glāzi dzeramā ūdens.




    Nav komentāru:

    Ierakstīt komentāru