Kūkas un kūciņas

Tortes

Ābolkūka ar mandelēm

apm. 8 porcijam

Sastāvdaļas



Mīklai
125 g sviesta vai margarīna
325 ml kviešu miltu
50 ml Dansukker pūdercukura
1 ola

Pildījumam
500 g ābolu
250 g mandeļu masas
3 olas
3 ēd. kar. kviešu miltu
150 ml piena
50 ml Dansukker baltā smalkā cukura



Sajauc sastāvdaļas mīklai. Ļauj mīklai atdzist 30 minūtes.


Sakarsē krāsni līdz 200°C. Ieliek mīklu kūkas veidnē. Izlīdzina.

Samaisa mandeļu masu ar olu. Iejauc miltus un pēc tam pienu. Maisījumu ielej veidnē. Ābolus nomizo, izņem sēklotni un sagriež. Ābolu šķēles iespiež maisījumā. Pārkaisa ar cukuru. Cep krāsns apakšējā plauktā apmēram 45 minūtes.

Pasniedz remdenu vai aukstu. Labi garšos ar viegli sakultu putukrējumu vai creme fraiche, vaniļas mērci vai vaniļas saldējumu.
Ābolkūka ar mandelēm

Ābolkūka bez glutēna



6–8 personām

Sastāvdaļas


Formiņai
Sviests vai margarīns
1 ēd. kar. Dansukker Brūnā niedru cukura
2 ēd. kar. kokosriekstu skaidiņu
Mīklai
300 g kartupeļu cietes
300 g Dansukker pūdercukura
2 tējk. cepamā pulvera
1 tējk. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
200 g kokosriekstu skaidiņu
150 g sviesta vai margarīna istabas temperatūrā
2 olas
100 g vaniļas jogurta
Pildījumam
2 āboli



Ar taukvielām iesmērē apaļu formu, kas ir aptuveni 23 cm diametrā, ar noņemamām malām. Iekaisa formiņā niedru cukuru un kokosriekstu skaidiņas. Traukā sajauc mīklai paredzētās sausās sastāvdaļas. Iemaisa taukvielas, līdz masa kļūst drupataina. Pievieno olas un jogurtu un maisa, kamēr izveidojas mīkla. Ielej masu formā. Ābolus nomizo un izgriež serdes, pēc tam sagriež tos šķēlītēs un iespiež mīklā. Cep cepeškrāsns vidū 175 °C aptuveni 45 minūtes. Ļauj, lai kūka formiņā pāris minūtes atdziest. Pasniedz kūku, ieteicams, siltu ar vaniļas mērci, vaniļas saldējumu vai vaniļas biezpienu.Ābolkūka bez glutēna

Ābolu strūdele



Sastāvdaļas




1,2 kg ābolu
125 g kviešu miltu
100 g mandeļu miltu
100 g rozīņu
25 ml eļļas
25 ml ūdens
1 olas dzeltenums
100 g Dansukker kanēļa cukura
Sāls
Pūdercukurs
100 g riekstu vai rīvmaizes




Pagatavo mīklu no miltiem, eļļas, ūdens, sāls un olas dzeltenuma, veidojot elastīgu, gludu mīklu. No mīklas samīca bumbu, apsmērē to ar nelielu eļļas daudzumu, apsedz ar dvieli un ļauj 1 stundu nobriest.
Mīklu izrullē un liek uz tīra dvielīša, kas pārkaisīts ar miltiem. Mīklai jābūt tik plānai, ka "var lasīt avīzi". Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež mazos kubiņos, pieliek rozīnes un samaisa ar kanēļa cukuru. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200°C, sviestu uzkarsē un pārsmērē mīklai, tad pārkaisa pāri mandeļu miltus vai rīvmaizi.
Ābolu pildījumu uzliek uz mīklas, atstājot no visām malām pa 5 cm. Pārloka mīklas malas pāri pildījumam un tad ar dvieļa palīdzību satin mīklu ciešā rullī. Liek uz pannas, pārsmērē ar sviestu un cep apmēram 40-60 min.
Izcepto strūdeli izņem no krāsns, pārsmērē ar atlikušo sviestu un pārkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz karstu ar vaniļas saldējumu vai ar vaniļas mērci.
Ābolu strūdele

Apelsīnu siera kūka

1,5 kg

Sastāvdaļas



Biskvīta mīklai
1 kg marcipāna
125 g olu (~ 3 vidēja lieluma olas)
40 g olu dzeltenumu (~ 2 vidējas olas)
2 tējk. rīvētu apelsīna miziņu
1 ēd. kar. izsijātu miltu
1 ēd. kar. Dansukker pūdercukura (pārkaisīšanai)
Siera krēmam
150 g Filadelfijas siera
150 g lauku saldā krējuma (vismaz 35%)
2 tējk. rīvētu citrona miziņu
2 tējk. rīvētu apelsīna miziņu
2 ēd. kar. Dansukker Farīna cukura
80 g sviesta
4 olu dzeltenumi
1 ola
3 tējk. Dansukker cukurbiešu cukura
6 g želatīna
Ogas (dekorēšanai)




Biskvīta pagatavošana
Istabas temperatūrā sasildītu marcipāna masu izmīca, līdz tā kļūst elastīga. Mikserī saputo olas un olu dzeltenumus. Turpinot putošanu, pievieno marcipānu, miltus un rīvētās apelsīna miziņas. Seko, lai masa nepielīp pie miksera sieniņām, ik pa laikam pielipušo masu izmaisot.
Biskvīta mīklu izlīdzina 3 cepešpannās, kas izklātas ar sviesta papīru (ne cepampapīru!) vai silikona paliktņiem. Pirms cepšanas biskvītu caur sietiņu nedaudz pārkaisa ar pūdercukuru, tad biskvīta virsiņa būs kraukšķīgāka. Cep 170°C 15 minūtes, līdz mīkla zeltaina.

Siera krēma pagatavošana
Saldo krējumu un Farīna cukuru saputo. Turpat mikserī vai blenderī pievieno svaigo sieru un viegli uzputo – tikai tik daudz, lai siers iemaisītos masā, bet masa saglabātu gaisīgumu.
Olu dzeltenumus, olu un cukuru sakuļ, kulšanas procesā pievienojot sarīvētās citrona un apelsīna miziņas. Svaigā siera un saldā krējuma masā ar putojamo slotiņu iemaisa olu dzeltenumu masu. Masā iemaisa uzbriedinātu un karstā ūdens peldē izkausētu želatīnu.
Sviestu izkausē un uz minūti ieliek ledusskapī, lai tas pavisam nedaudz atdziest. Kamēr sviests vēl mīksts, to iemaisa krēmā.Biskvītu un krēmu liek kārtās. Dekorē ar sezonas ogām.Apelsīnu siera kūka

Aveņu kūkas

Aptuveni 30

Sastāvdaļas



6 olas
400 g Dansukker niedru cukura "Demerara" vai baltā smalkā cukura
200 g labi sasmalcinātu lazdu riekstu
30 g kviešu miltu
1 1/2 tējk. cepamā pulvera
1 ēd. kar. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
Dekorēšanai
1 iepakojums (100 g) konfekšu „Daim” (var izmantot arī citus saldumus)
300 ml saldā krējuma
2 ēd. kar. Dansukker pūdercukura
250 g (0,5 l) svaigu aveņu



Cepamo pannu 25x35 cm lielumā izklāj ar cepamo papīru. Papīru ietauko. Olu un cukuru sakuļ gaisīgā masā. Sajauc sasmalcinātos riekstus, miltus, cepamo pulveri, vaniļas cukuru un pievieno olu masai. Masu izlīdzina pannā un cep cepeškrāsns vidusdaļā 175°C aptuveni 30 minūtes. Gatavo pamatni izliek uz cepamā papīra un uzmanīgi noņem cepamo papīru, uz kura kūka tika cepta. Apkaisa ar sasmalcinātām konfektēm vai citiem saldumiem. Kad pamatne atdzisusi, to sagriež kvadrātiņos.

Saldo krējumu un pūdercukuru saputo stingrās putās. Kūkas dekorē ar putukrējumu un avenēm.
Pirms dekorēšanas pamatne var tikt saldēta. Ja nepieciešams mazāks kūku daudzums, tad izmanto mazāku daudzumu saldā krējuma un ogu. Aveņu vietā var izmantot citas ogas.
Aveņu kūkas

Ķirbju kūka ar brūklenēm

Sastāvdaļas




Ķirbju biskvītam
300 g ķirbja
25 g rozīņu
25 g valriekstu
1 ola
80 g Dansukker brūnā cukura (t.i., niedru cukura "Demerara", tumšā un gaišā Muscovado cukura vai Brūnā niedru cukura)
50 g sviesta
60 g miltu
3 g cepamā pulvera
citrona miziņa
20 g svaiga ingvera
2 tējk. Dansukker kanēļa cukura

Pildījumam
200 ml saldā krējuma
300 g brūkleņu
100 g Dansukker baltā smalkā cukura




Ķirbi sarīvē uz smalkas rīves. Olu sakuļ ar cukuriem. Miltus sajauc ar cepamo pulveri. Pie sakultās olas pakāpeniski pievieno miltus, iemaisa mīkstu sviestu, tad pievieno sarīvēto ķirbi, ingveru, sasmalcinātus riekstus, rozīnes un citronu miziņu. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 180°C aptuveni 30 minūtes. Kad kūka atdzisusi, to pārgriež horizontāli uz pusēm. Apakšējo kārtu pārklāj ar saputotu saldo krējumu un daudz brūklenēm. Pārliek pāri virskārtu, un visu vēlreiz pārklāj ar putukrējumu un dekorē ar ogām.

 Ķirbju kūka ar brūklenēm

Biezpiena un jogurta kūka

Pamatnei:
Indijas rieksti – 2 saujas
Žāvētas aprikozes – 1 sauja
Žāvētas dateles – 1 sauja
Rozīnes – 1 sauja

Pildījumam:
Biezpiens 9% Rimi – 5 pac. (180 g)
Grieķu jogurts Rimi – 2 pac.
Citrons – 2 gab.
Brūnais cukurs – 4 ēdamk.
Vaniļas cukurs – 2 tējk.
Želatīns – 2 tējk.
Dekoram:
Dažādas ogas – 300 g (svaigas vai saldētas)
Kūkas formā ieklāj pergamentu, lai kūku pēc pagatavošanas vieglāk varētu izņemt.
Smalki sakapā visus žāvētos augļus un riekstus viendabīgā, nedaudz ķepīgā masā.
Ja mājās ir labs virtuves kombains, pamatni var tajā sablenderēt.
Pamatni klāj kūkas formā un gatavo pildījumu. Sajauc biezpienu ar jogurtu, pievieno vaniļas un brūno cukuru. Izteiktākai garšai var pierīvēt arī 1 citrona miziņu.
Izspiež citrona sulu, pievieno tai želatīnu un ļauj tam uzbriest 3 – 5 minūtes.
Tikmēr ar rokas blenderi biezpiena–jogurta masu sajauc viendabīgā un maigā krēmā.
Sakarsē citrona sulu ar želatīnu. Iecilā citrona sulu biezpiena masā un samaisa.
Lej formā un liek masu ledusskapī vismaz uz 1 h. Pēc stundas pārliecinies, vai kūka ir sastingusi, pakratot to. Pa virsu uzber dažādas ogas un pasniedz viesiem.
Ieteikums!
9% biezpiena vietā vari lietot arī 0,5% biezpienu vai izmantot jogurtu ar dažādām garšām. Taču, ja izmantosi citu jogurtu, atceries, ka tas ir nedaudz šķidrāks un, lai kūka izdotos, tev vajadzēs pievienot vairāk želatīna (1 – 2 tējkarotes vairāk).

Mokas saldējuma pīrāgs ar ogām un šokolādes mērci

Mokas saldējuma pīrāgs ar ogām un šokolādes mērci
Apm. 8 gab.

Sastāvdaļas



Pīrāga pamatnei
150 g auzu pārslu cepumu
100 g sadrupinātu lazdu riekstu
75 g Dansukker niedru cukura „Demerara”
125 g sviesta vai margarīna

Saldējumam
300 ml trekna saldā krējuma 
12 g Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
3 olu dzeltenumi
30 g Dansukker pūdercukura
1-2 paciņas „Nescafe Espresso”
70 g Dansukker gaišā sīrupa

Šokolādes mērcei
15 g sviesta vai margarīna
25 g kakao pulvera
15 ml Dansukker tumšā sīrupa
40 g Dansukker niedru cukura „Demerara”
12 g Dansukker Vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
100 ml krējuma

Pasniegšanai
500 g svaigu ogu, piemēram, avenes un mellenes


Cepumus sadrupina un liek bļodā, pieber riekstus un niedru cukuru. Sviestu vai margarīnu izkausē un pārlej pāri sadrupinātajiem cepumiem. Visu izmaisa. Izlīdzina masu pīrāga traukā gar dibenu un sāniem. Liek ledusskapī.
Saldo krējumu un vaniļas cukuru saputo stingrās putās. Olas un pūdercukuru sakuļ atsevišķā bļodā gaisīgās putās. Pieliek espresso pulveri un sīrupu un turpina kult, līdz tie izšķīst. Iecilā saputoto krējumu sakultajā olu masā. Ielej maisījumu pīrāga traukā virs pamatnes. Notur pīrāgu ledusskapī vismaz trīs stundas.

Katliņā izkausē sviestu vai margarīnu, pieber kakao pulveri. Iemaisa pārējās sastāvdaļas un visu uzvāra. 
Mans zemeņu našķis jeb Selgas cepumu torte
Pīrāgu pasniedz ar šokolādes mērci un svaigām ogām.
Saldo ķiršu drumstaliņkūka

Plūmju un krēmsiera kūka
Valriekstu un plūmju torte

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru