Uzkodas

Ēdam veselīgi: marinētas cieti vārītas olas

Ēdam veselīgi: marinētas cieti vārītas olas
Īstos Berlīnes krogos uz letes nedrīkst trūkt marinētu olu, un tās lieliski iederēsies arī jūsu galdā!

Pie olām ēdiet pilngraudu maizi vai bulciņu. Balastvielas saista daļu no holesterīna, tas veselībai nevar kaitēt.

Pagatavošana: 20 minūtes
Marinēšana: vismaz 24 stundas

Nepieciešamās sastāvdaļas (8 porcijām)
16 olas, sinepes
Marinādei: 800 ml ūdens, 200 ml augļu etiķis, 4 ēd.k. sāls, 4 sinepju graudiņi, 4 ēd.k. brūnais cukurs, 20 baltie piparu graudi

Pagatavošana
Olas liek verdošā ūdenī un vāra 10 minūtes. Pēc tam izņem no karstā ūdens, strauji noskalo aukstā ūdenī un atdzesē.

Marinādes pagatavošanai katlā ielej ūdeni, pievieno sāli, sinepju graudiņus, augļu etiķi, brūno cukuru un piparu graudiņus. Visu uzvāra un uz lēnas uguns 5 minūtes vēl pavāra.

Vārīto olu čaumalas visapkārt olai viegli iespiež. Olas ievieto karstumizturīgā stikla traukā (ar vāku) un pārlej ar karsto marinādi. Olām jābūt pilnībā pārklātām ar marinādi. Ļauj marinādei atdzist. Pēc tam uzliek traukam vāku un olas atstāj marinādē ievilkties vismaz 24 stundas (vislabāk 2 dienas), novietojot trauku ar olām vēsā vietā.

Pirms ēšanas olas noloba un uz katras uzliek piciņu sinepes. Olas jāēd, turot rokā. Klāt pasniedz rudzu miltu maizi un vēsu alu.

Pasniegšana nedaudz izsmalcinātāk: olas pārgriež uz pusēm, izņem olas dzeltenumu, samaisa to ar etiķi, eļļu, sinepēm, kā arī ar sāli un pipariem un no jauna iepilda olu pusītēs.

1 porcijas uzturvērtība: 90 kcal, olbaltumvielas – 7 g, tauki – 6 g, ogļhidrāti – 0 g.

Ātri un vienkārši pagatavojamas uzkodas

Ātri un vienkārši pagatavojamas uzkodas
Dažādus garšīgus uzkožamos var ātri pagatavot, izmantojot olas, majonēzi, konservētus, zaļos zirnīšus, sēnes, veikalos pirktas ceptas vai kūpinātas zivis u.c. produktus.
Konservus galdā var pasniegt ar visu kārbiņu, uzliekot uz maza šķīvīša un izrotājot ar zaļumiem, taču glītāk izskatīsies, ka konservu kārbiņas saturu pārliks stikla vai porcelāna trauciņiem un attiecīgi izgreznos. Tā, piemēram, sardīnēm uzlej nedaudz citronu sulas, grezno ar citrona šķēlītēm un pētersīļu zaļumiem: šprotēm uzber sasmalcinātus sīpolus un lokus, rotā ar citrona šķēlītēm, reņģes tomātos grezno ar tomātiem, citrona šķēlītēm vai sīpoliem.
Iecienīti ir arī koka vai plastmasas irbulīši, uz kuriem uzdur sieru, šķiņķi, kroketes, mazas maizītes, pastētes bumbiņas, gurķīšus, šampinjonus u.c., tā ka katra namamāte šeit var parādīt savu izdomu un labo gaumi. 
Arī sviestmaizes ir labs cienasts, katrs tās var ātri pagatavot.
Kaut ko līdzīgu sviestmaizēm pagatavo no sāļiem biskvītiem, tos apliekot ar dažādiem uzgriežamajiem (piemēram, uz četrkantaina biskvīta liek gabalu sardīnes, dažas šprotes, garneles, sieru, desu vai arī starp diviem sāļiem biskvītiem liek kādus salātus).

Krabji
Konservēti krabji jau paši par sevi ir delikatese, taču no tiem ātri var pagatavot arī dažādus salātus.

Krabju salāti ar majonēzi

1 kārbiņa krabju, dilles, 1 burciņa majonēzes mērces vai viena paciņa majonēzes

Krabjus sajauc ar majonēzi, pievieno sasmalcinātas dilles. Tāpat gatavo garneles.

Kalmārs ar zaļajiem zirnīšiem

150 g konservēts kalmārs, 200 g zaļie zirnīši, 1 neliels sīpols, dilles, sāls, pipari pēc garšas, 2 – 3 ēd.k. skābs krējums
Kalmāru sagriež salmiņos, pievieno zaļos zirnīšus, sasmalcinātu sīpolu, dilles, sāli, piparus, krējumu. Pasniedz pie sviestmaizēm.

Ķilavas
1 kārbiņa ķilavas, 3 – 4 cieti novārītas olas, pētersīļu vai seleriju zaļumi

Ķilavas iztīra, nogriež asti, galvu, izņem asakas. Apaļā lēzenā traukā sarindo citu pie citas vienāda lieluma olu šķēlītes, virs katras šķēlītes liek ķilavas fileju. Ja ķilavas lielas, tās var dalīt gareniski uz pusēm vai salikt kopā pirmatnējā stāvoklī. Gar trauka malām, starp katrām 2 olu šķēlītēm, liek pētersīļu zaļumu galotnītes.

Kūpinātas reņģes ar marinētiem gurķiem

15 kūpinātas reņģes, 2 marinēti gurķi, dažas karotes skābais krējums, sāls

Reņģēm novelk ādu, izņem asakas, gaļu sadala mazākos gabaliņos, pievieno sasmalcinātus gurķus un sajauc ar krējumu, kam pēc garšas pielikta sāls. Kārto salātu traukā, grezno ar gurķu šķēlītēm un zaļumiem.
Tāpat gatavo kūpinātas butes un mencas.

Zivju salāti
1 kg cepta zivs, 1 sīpols, 1 marinēts gurķis, 1 svaigs gurķis, 1 paciņa majonēze, sāls, zaļumi

Ceptai zivij izņem asakas, sadala to mazākos gabaliņos, pieliek sasmalcinātus sīpolus un gurķus, sajauc kopā ar majonēzi (skābu krējumu), pieliek pēc garšas sāli, uzkaisa zaļumus.

Zaļie zirnīši ar majonēzi vai krējumu
1 burciņa zaļie zirnīši, 1 paciņa majonēze vai 100 – 150 g krējums, sāls, sinepes

Atver zaļo zirnīšu burciņu, saturu uzlej uz caurdura, lai notek sula. Zirnīšiem pievieno majonēzi vai krējumu, kam pēc garšas pieliktas sinepes un sāls.

Tomāti, pildīti ar zaļajiem zirnīšiem
10 vienāda lieluma tomāti, 1 burciņa zaļie zirnīši, 2 – 3 ēd.k. majonēze, lociņi

Tomātus nomazgā, nogriež tiem galiņus, izdobj vidiņus, piepilda tos ar zaļajiem zirnīšiem, kas sajaukti ar majonēzi. Pārkaisa sagrieztus zaļos lociņus. Uz lēzena trauka liek salātu lapiņas, virs tām kārto pildītos tomātus.

Šķiņķis ar olu
5 olas, 150 g šķiņķis, 1 ēd.k. sviests, 1 ēd.k. krējums, 2 ēd.k. piens, sāls, zaļumi

Šķiņķi sagriež glītos četrstūrīšos, uz pannas sakarsētā sviestā apcep. Pēc dažām minūtēm pārlej pāri kopā ar pienu un krējumu sakultas olas. Ja nepieciešams, pieber sāli. Lēni maisot, olu sarecina. Aukstu kārto traukos, uzkaisa lociņus.

Siera salāti

250 g svaigs siers, 1 liels sīpols, 1 tējk. ķimenes, apmēram 3 ēd.k. etiķis, 5 ēd.k. eļļa, 1 tējk. sinepes, sāls, cukurs, paprika pēc garšas

Sieru sagriež glītos stienīšos, sīpolus skaidiņās, pārlej ar salātu mērci, ko pagatavo no etiķa, eļļas, sinepēm, sāls, cukura, paprikas, ķimenēm.
Pēc stundas salātus vēlreiz izmaisa un pasniedz pie sviestmaizes.

Krekeri ar zilo sieru

Krekeri ar zilo sieru

Sastāvdaļas

100g auksts sviests
100g siers Dor Blue
1gl milti
2 ēd.k. saldis krējums
2 olu dzeltenumi
garšvielas sausās (timiāns, rozmarīns, Provansas)

Pagatavošana

Sviestu sagriezt kubiņos. Sieru saspaidīt ar dakšu. Sajaukt kopā sieru, sviestu, saldo krējumu, miltus un olu dzeltenumus. Iejaukt mīklu. Mīcīt mīklu tik ilgi, kamēr no mīklas var izveidot bumbu. Uz darba virsmas no mīklas izveidot cilindru un ietīt to pārtikas plēvē. Mīklu ielikt uz 30 min. saldētavā.
Mīklu izņemt no saldētavas un sagriezt ar siltu nazi šķēlītēs. Katru šķēlīti pārkaisīt ar iecienītām garšvielām.
Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 8-10 min. 200 grādos.

Glazēti grilētas krūtiņas iesmiņi - lieliska uzkoda piknikā

Glazēti grilētas krūtiņas iesmiņi - lieliska uzkoda piknikā

Sastāvdaļas

500-600g kūpināta krūtiņa ar garšvielām 
6 ēd.k. medus vai brūnais cukura sīrups
4 ēd.k. Balzamiko krēms
melnie pipari
koka iesmiņi

Pagatavošana

Medu vai cukura sīrupu sajaukt ar Balzamiko. Kūpinātu krūtiņu sagriezt pēc iespējas plānākās, bet garās strēmelītēs.
Gaļas strēmelītes sadurt uz koka iesmiņiem un apsmērēt ar pagatavoto marinādi. Pārkaisīt ar svaigi maltiem pipariem un grilēt apm. 10 min. ik pa brīdim apgrozot.
Pasniedz kā uzkodu.

Šķiņķa rullīši ar siera mērci

Šķiņķa rullīši ar siera mērci

Sastāvdaļas

200ml sauss baltvīns
500g siers "Čedera"
400g šķiņķis "Melnais Barons" 
1 vārīts burkāns (pēc vēlmes)
2 ēd.k. laba majonēze
1 ķiploka daiviņa
2 tējk. kukurūzas ciete

Pagatavošana

Sieru sarīvēt uz dārzeņu rīves. Gaļu sagriezt plānās šķēlītēs.


Sauju rīvēta siera (apm. 100g) sajaukt ar majonēzi un rīvētu burkānu (ja ir vēlme).
Uz šķiņķa šķēles uzklāj siera masu un šķiņķi sarullē. Pāri palikušās šķiņķa šķēles tieši tāpat sarullē, bez siera masas.
Ja ir pieejams fondī, tad izmanto to. Ja nav, tad ņem katlu ar biezu apakšu vai mērces katliņu. Ķiploka daiviņu sagriezt uz pusēm un ierīvēt katlu no iekšpuses. Katlā ieliet vīnu un pāris minūtes karsēt uz vidēji lielas uguns. Pievienot sieru, kukurūzas cieti un visu laiku maisot sieru izkausēt. Sagaidīt, kad siera masa sāk burbuļot. Uguni izslēgt.
Siera masu var pārliet kādā skaistākā traukā.
Pasniedz uzreiz ar šķiņķa rullīšiem. Klāt var pasniegt sagrieztu kubiņos maizi (rekomendējam izmantot ne pārāk mīkstu), marinētus dārzeņus un sausu baltvīnu.

Baltvīnā gatavināta aukstā gaļa

Baltvīnā gatavināta aukstā gaļa

Sastāvdaļas

1kg cūkgaļas šķiņķis bez kaula 
350ml sausais baltvīns
1 sīpols
2 burkāni
30g sviests
25g želatīns
2 lauru lapas
6-8 smaržīgie pipari
3 ēd.k. "Ragāres" garšaugu maisījums
sāls, pipari

Pagatavošana

Burkānus un sīpolu notīrīt, sagriezt mazos kubiņos. Gaļu attīrīt no liekiem taukiem, sagriezt mazākos gabalos. Katlā ar biezu apakšu izkausēt sviestu un apcept gaļu ar burkāniem un sīpoliem. Pievienot lauru lapas, smaržīgos piparus, baltvīnu, garšaugus, apsegt ar vāku un uz mazas uguns vārīt apmēram 1 st.
Pēc nepieciešamības pieliet ūdeni.
Želatīnu pārliet ar ūdeni un uzbriedināt. Pievienot gaļai un samaisīt, lai izšķīst. Pievienot pēc garšas sāli.
Šķidrumu kopā ar gaļu pārlej vai nu vienā lielā formā, vai nu porcijas trauciņos. Apsedz ar pārtikas plēvi un novieto ledusskapī uz visu nakti.
Pagatavošana:
Ābolus pārgriež uz pusēm, izņem serdes un iedobumus nedaudz paplašina. Apslaka ar citronu sulu. Pannā apcep sagrieztu šķiņķi un sīpolus, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Ar kaudzi sapilda ābolos. Cep cepeškrāsnī 170 grādu temperatūrā aptuveni 10 minūtes. Tad pārkaisa ar sarīvētu sieru un turpina cept vēl 10 minūtes.
Nepieciešams:
4 vidēji āboli,
1 citrons,
300g kūpināta šķiņķa,
2 sīpoli,
100g siera,
sāls,
pipari.
Pagatavošana:
1. Raugu kopā ar cukuru izšķīdina siltajā ūdenī un atstāj uz 10 minūtēm, lai uzrūgst. Iegūto ieraugu iejauc izsijātos miltos, pievieno olu, eļļu, sāli. Visu rūpīgi samīca, saveļ bumbā, pārsedz ar tīru virtuves dvieli un atstāj uz pusstundu, lai rūgst.
2. Sīpolus sagriež plānos gredzenos un kopā ar mazos kubiņos sagrieztu speķi karstā pannā eļļā staruji apcep, tad pannai uzliek vāku un sautē mērenā karstumā vēl 10-15 minūtes.
3. Gatavo garšvielu mērci: skābo krējumu sakuļ kopā ar olu, maltām ķimenēm, paprikas puulveri un pipariem.
4. Mīklu izveltnē cepešpannas lielumā, liek ietaukotā cepešpannā un ar dakšiņu saursta. Virsū kārto apceptos sīpolu gredzenus un visu pārlej ar garšvielu mērci.
5. Liek līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 30- 40 minūtes (līdz kūkas virsma kļūst zeltaina)
Mīklai:
500 g miltu,
1 paciņa rauga,
250 ml silta ūdens,
1 ola,
1 ēdamkarote cukura,\6 ēdamkarotes olīveļļas,
sāls pēc garšas.
Pildījumam:
1,5 kg sīpolu,
100 g kūpināta speķa,
200 g skābā krējuma,
2 olas,
eļļa,
maltas ķimenes,
paprikas pulveris,
malti melnie pipari.
Maigais Jāņu siers
Nepieciešams:
700 g biezpiena,
3 litri piena,
100 g sviesta,
3 olas,
1 glāze rūgušpiena,
sāls, ķimenes
Pagatavošana:
1. Katlā kopā vāra pienu, rūgušpienu un biezpienu, līdz atdalās sūkalas.
2. Masu ieliek dubultā marlē, lai notek šķidrums.
3. Otrā traukā izkausē sviestu, pieber ķimenes un sāli, nemitīgi maisot, vāra uz lēnas uguns, kamēr sviests kļūst brūns. Karstu biezpienu liek traukā, pievieno sviestu ar ķimenēm,sakultas olas, un karsējot maisa, līdz masa kļūst viendabīga.
4. Masu blīvi pilda trauciņos un atdzisušu sagriež šķēlītēs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru